Vlinders in de buik – is mijn kind echt verliefd?!
‘Vlinders in de buik – is mijn kind echt verliefd?!’
Van 20 t/m 24 maart is de week van de lentekriebels. Op veel scholen wordt dan aandacht besteed aan verliefdheid, relaties en seksualiteit.
Wie kent het gevoel niet? Kriebels in je buik en alleen maar bij ‘die ander’ willen zijn. Zucht…, verliefd! Ook kinderen kunnen verliefd zijn. En dat is voor ouders soms best vreemd. Moet je deze gevoelens wel of niet serieus nemen? Hier wat tips en informatie over hoe je verliefdheid bij je
kind herkent en hoe je ermee kunt omgaan.
Waaraan kun je merken dat je kind verliefd is? Je kind is waarschijnlijk helemaal gefocust op die ander. Praat veel over hem of haar en wil er veel tijd mee doorbrengen. Verliefde kinderen zijn vaak drukker dan normaal en glimlachen vaker. Ook kunnen ze moeite hebben met eten en met concentreren.
Wat gebeurt er in je lijf als je verliefd bent? Als je verliefd bent maken je hersenen bepaalde stofjes (hormonen) aan: dopamine en adrenaline. Deze zorgen ervoor dat je meer geluk en plezier ervaart. Een verliefd persoon wil vaak en veel bij de ander zijn omdat er dan weer nieuwe stofjes worden aangemaakt.
Want geluk is verslavend. Na een of twee jaar maakt je lichaam deze stoffen niet meer aan en neemt vaak ook de verliefdheid af.
Kleuterliefde Vanaf hun vijfde of zesde jaar kunnen kleuters voor het eerst verliefd worden. Jongens en meisjes krijgen meer oog voor elkaar en voor sociale contacten. Op deze leeftijd spelen de hormonen nog geen rol. Soms worden ze verliefd op iemand van hun eigen geslacht of op de juf, hun vader of moeder. Gewoon omdat ze die ander de liefste van de wereld vinden. Dit zegt niets over hun seksuele geaardheid. Als ze bij ‘de ander’ in de buurt zijn, voelen ze zich blij. Ze kunnen er ook wat nerveus of onzeker van worden. Kinderen hebben soms geen behoefte aan kusjes geven of elkaars hand vasthouden. Doen ze dit wel dan is het vaak aangemoedigd door de omgeving.
Tips voor kleuterliefde
Gebruik eventueel boekjes die passen bij de leeftijd van jouw kind om over dit onderwerp te praten. Bijvoorbeeld ‘Kikker is verliefd’ (Max Velthuijs), ‘Ik vind jou lief’ (Sanderijn van de Doef) of ‘Mag ik van jou een kusje?’ (Marianne Busser).
• Geef het goede voorbeeld aan je kind. Laat zien dat papa en mama het leuk hebben samen. Geef elkaar af en toe een knuffel waar iedereen bij zit.
Eerste verkering Kinderen van 8 á 9 jaar worden al vaker verliefd op kinderen van het andere geslacht. Op deze leeftijd spelen jongens vooral met jongens en meisjes met meisjes. Dit maakt het andere geslacht spannend en zo raken ze verliefd en krijgen hun eerste verkering. Dit houdt meestal niet meer in dan samen spelen en zeggen dat ze verkering hebben.
Puberliefde In de puberteit zijn kinderen extra gevoelig voor hormonen als dopamine en adrenaline. Dit komt door de ontwikkeling van de geslachtshormonen. Verliefde gevoelens kunnen een stuk heftiger zijn. Ook het verdriet is groter als de gevoelens niet worden beantwoord. Verkering hebben krijgt een andere betekenis en er is vaker sprake van intimiteit. De behoefte aan zoenen en seksualiteit ontstaat vanaf een jaar of 13. Het is belangrijk om je kind seksuele voorlichting te geven.
Tips voor puberliefde
Neem de verliefde gevoelens serieus. Ze zijn echt en kunnen heel heftig zijn.
Praat met je kind over zijn of haar gevoelens en over relaties en seksualiteit.
Bron CJG Breda