Welke afspraken maak ik met mijn puber over gamen?
Gamen is onder veel pubers, vooral bij jongens, razend populair. Wat maakt gamen zo aantrekkelijk? In de virtuele wereld is alles veel heftiger en sneller dan in het echte leven. Voor pubers die op zoek zijn naar spanning, is gamen dan ook erg leuk en bovendien leren ze ervan. Ze experimenteren in de virtuele wereld met allerlei emoties (zoals spanning en angst), ze kunnen bepalen wat er gebeurt, ze kunnen steeds beter worden en een level hoger komen.
De andere kant is dat een game je zo in beslag kan nemen, dat het een gemakkelijke manier is om te vluchten uit de wereld van alledag met alle verplichtingen die pubers daar hebben. Als je ziet dat een puber deze neiging heeft en daarmee in de problemen dreigt te komen, is het als ouders/opvoeders belangrijk om in actie te komen.
Van pubers kun je niet verwachten dat ze zelf de discipline hebben om gamegedrag te veranderen of te begrenzen. Hier hebben ze hulp bij nodig. Het komt neer op heldere, concrete afspraken maken over het gamen. Aan de hand hiervan leren pubers om hun tijd in te delen en discipline te ontwikkelen. Hier kun je aan denken:
Bepaal samen wanneer, hoe vaak en welke games er gespeeld mogen worden. Maak de afspraken heel concreet: wel of niet uit school meteen gamen? Of moet het huiswerk eerst af? Wel of niet door de week? Wel of niet na het avondeten? En hoeveel mag er in het weekend of in de vakantie worden gegamed? Hoe concreter hoe beter!
Controleer de naleving van deze regels en stel beperkingen in als de regels worden overtreden.
Om beter aan te kunnen sluiten bij je puber, kan het helpen om je wat meer te verdiepen in de games die je kind speelt. Als je snapt waarom ze het gamen zo leuk vinden en hoe dat alle besef van tijd kan doen vergeten, kun je beter het gesprek aangaan. Speel eens mee! Geniet van wat ze beleven op internet en heb oor voor hun verhalen.
De volgende signalen kunnen aangeven aan dat het gamen meer is geworden dan gewoon ontspanning:
- je kind is extra prikkelbaar (boos, geïrriteerd) als de computer /tablet niet beschikbaar is of heeft een slecht humeur zolang er niet gegamed kan worden;
- je kind verwaarloost structureel het huiswerk;
- je kind liegt over huiswerk en cijfers;
- je kind verliest interesse in vriendschappen;
- je kind komt steeds minder buiten en/of sport steeds minder
Als je je zorgen maakt over het gamegedrag van je kind, of je herkent een van deze signalen, dan is het een goed idee om hulp en advies te zoeken. Je kunt contact zoeken met je huisarts, het Centrum voor Jeugd en gezin of de jeugdverpleegkundige of jeugdarts van de jeugdgezondheidszorg verbonden aan de school van je kind.
Op Gameninfo.nl kun je controleren of het gamegedrag van je puber in de gevarenzone zit en lees je ook waar je terecht kunt voor hulp.
Op de site mediaopvoeding.nl lees je ook veel achtergrondinformatie en tips voor mediagebruik.
Wil je meer informatie of advies over je kind en gamen? Je bent van harte welkom in het Centrum voor Jeugd en Gezin. We denken graag met je mee!