Hoe leer ik mijn kind omgaan met geld?

Vraag van de maand juni 2017: ‘Hoe leer ik mijn kind omgaan met geld?’
Het blijkt dat kinderen die al jong hebben leren omgaan met geld later betere financiële keuzes maken. Als ouder kun je bewust bezig zijn met financiële opvoeding. Je kunt je kind bijvoorbeeld leren omgaan met zakgeld en met sparen. Ook kun je je kind leren omgaan met lokkende reclame. Zakgeld Kinderen kunnen de verschillende munten herkennen vanaf ongeveer 6 jaar. Dat is dus een goede leeftijd om te beginnen met zakgeld.

Bijvoorbeeld: tips voor buiten spelen

Tips voor het geven van zakgeld:

  • Geef steeds hetzelfde bedrag op een vast tijdstip;
  • Geef duidelijk aan wat je kind wel en niet van het zakgeld moet betalen of mag kopen;
  • Hou in gedachten dat zakgeld geen loon is en ook geen middel om te straffen.

Hoeveel zakgeld geef je?
Het Nibud heeft een overzicht van wat de meeste kinderen in Nederland per leeftijd aan zakgeld krijgen: https://www.nibud.nl/consumenten/zakgeld/ Sparen Voor veel kinderen is wachten met geld uitgeven lastig. Vooral jonge kinderen hebben moeite met sparen en hebben de neiging hun zakgeld direct uit te geven. Je kunt afspreken dat je kind elke week een deel van het zakgeld mag uitgeven maar ook een deel spaart. Probeer bijvoorbeeld samen met je kind een concreet en realistisch spaardoel te bedenken: iets dat binnen een paar weken van het zakgeld te kopen is. Bekijk ook samen regelmatig hoeveel er al is gespaard en hoe lang het nog duurt voordat het artikel gekocht kan worden. Je kunt voor je kind een kinderrekening bij de bank openen. Op het overzicht ziet je kind hoeveel er op de rekening staat en het is best spannend om met je eigen pinpas je centjes uit je spaarpot bij de bank te storten of op te nemen.

Invloed van reclame
Kinderen hebben steeds meer te besteden. Het begint met een paar euro, maar een gemiddelde 15-jarige geeft al gauw, volgens het Nibud, 100 euro per maand uit. Kinderen laten zich daarbij gemakkelijk leiden door reclame die ze overal tegen komen op televisie, op internet, in social media, in online games, in tijdschriften en apps. Het is belangrijk dat kinderen de verschillende vormen van reclame leren herkennen en doorzien. Ze moeten hun geld uitgeven aan dingen die ze echt leuk of belangrijk vinden. En het moet natuurlijk binnen hun budget passen. Hier kun je thuis met je kinderen over in gesprek gaan. Lees meer over kinderen, reclame en media op mediarakkers.nl.

Pubers op weg naar financiële verantwoordelijkheid
Hoe ouder je kind wordt hoe meer ze toe zijn aan verantwoordelijkheden, ook wat betreft geldzaken. Als ouder is het handig om geldzaken regelmatig bespreekbaar te maken. Het gaat om samen afspraken maken en dilemma’s bespreken en je kind bewust maken van risico’s en gevolgen van geldkeuzes. Het Nibud heeft een handige checklist voor dagelijkse situaties waarin geld en rol speelt en waar je aan kunt denken.

Wil je meer informatie of advies over je kind en geld?
Je bent van harte welkom in het Centrum voor Jeugd en Gezin. We denken graag met je mee!

Deel dit bericht met wie je maar wil!