Hoe leer je je kind omgaan met weinig geld?

Goed leren omgaan met geld, daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Ook als je zelf genoeg hebt, is het belangrijk dat je je kind leert om keuzes te maken. Van 27 tot 31 maart is de Week van het Geld. Op die site vind je allerlei informatie.

Bijvoorbeeld: tips voor buiten spelen

Als je als ouder zelf weinig geld hebt is het soms moeilijk om over geldzaken te praten met je kind. Toch is het belangrijk om dit te doen. Je leert je kind dat er niet meer geld uitgegeven kan worden dan dat er binnenkomt. Dan moet je soms keuzes maken , of iets wel of niet kan. Dat kan anders zijn bij vriendjes of vriendinnetjes thuis. Je kind kan hierdoor boos of teleurgesteld zijn. Praat hier open over met je kind.

Tip 1

Wanneer je kind ouder wordt is meedoen met de mode of trends soms heel belangrijk voor hem/haar. Dat kan niet altijd als er niet genoeg geld is. Het is van prettig dat je kind dit gewoon kan vertellen aan vrienden of vriendinnen.

Tip 2

Geef zelf het goede voorbeeld. Leg uit hoe jij probeert rond te komen, bijvoorbeeld door goedkope boodschappen te doen, of door minder dure kleren te kopen. Spaar jij zelf voor grotere dingen of uitjes? Vertel je kind hoe je dat doet.

Tip 3

Merk je dat je kind zorgen heeft om jullie financiƫle situatie? Probeer dit dan met hem of haar te bespreken. Laat je kind vertellen waar het zich de meeste zorgen over maakt. Het kan zijn dat hij of zij zich schaamt. Of dat je kind buiten de groep valt door bijvoorbeeld zijn kleding. Door het bespreekbaar te maken met vrienden, familie of school, kunnen zij jouw gezin helpen.

Tip 4

Praat ook eens met je kind over het krijgen van schulden. Dit kan je al doen als je kind zakgeld krijgt. Leg uit wat schulden zijn en hoe je die kan krijgen. En vertel hoe je keuzes kan maken tussen wat nodig is en wat je graag zou willen.

Tip 5

Soms kan de gemeente ouders met weinig inkomsten helpen door bijzondere subsidies. Kijk voor meer informatie op de website van je gemeente. Soms is het mogelijk dat de gemeente bijdraagt aan de kosten voor het meedoen aan sport of culturele activiteiten voor je kind.

 

Bron: Loes

 

 

Deel dit bericht met wie je maar wil!