Waarom is buitenspelen goed voor mijn kind?

Apps, games, televisie, cool speelgoed: kinderen hoeven zich geen moment te vervelen. Toch gaat er niets boven heerlijk buiten ravotten en avonturen beleven. Weet je dat buitenspelen niet alleen gezond is voor kinderen, ze bewegen, krijgen frisse lucht en het is goed voor de motorische ontwikkeling, maar dat ze er ook veel van opsteken?

Bijvoorbeeld: tips voor buiten spelen

Van buitenspelen leren kinderen allerlei belangrijke vaardigheden zoals:
– creatief denken
– winnen en verliezen
– de kunst van het vallen en weer opstaan
– zelfstandig problemen oplossen
– samenwerken
– uithoudingsvermogen
– risico’s begrijpen en inschatten

Hoe krijg je je kind naar buiten?
Op de stoep, op het schoolplein of in een speeltuintje in de buurt weten de meeste kinderen zich prima te vermaken. Veel kinderen vinden het ook leuk om te helpen met klusjes buiten: tuinieren, gras maaien of auto wassen.
In de Gooi en Vechtstreek zijn we omringd door prachtige natuur. Bossen, heide, natuurgebieden, strandjes en water. Heerlijke plekken om op een middag of in het weekend een wandeling te maken of lekker uit te waaien met het hele gezin.
In het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in ‘s Graveland is een prachtige Speelnatuur, een avontuurlijke speelplaats voor kinderen van 0-4 en 4-12 jaar. Kinderen kunnen hier heerlijk spelen met zand, water, takken en in een boomhut. Vies worden is haast een vereiste!

Afspraken maken.
Vanaf de leeftijd van 4 a 5 jaar kun je met de meeste kinderen goed afspraken maken over buitenspelen. Bijvoorbeeld dat ze op de stoep moeten blijven, of dat ze naar een bepaalde speeltuin om de hoek mogen. Hoe concreter de afspraken hoe beter.
Naarmate je kind ouder wordt, kun je meer afspraken maken. Bijvoorbeeld over hoe laat ze thuis moeten zijn. Je kunt ook afspreken dat je kind zich om de zoveel tijd thuis even meldt.
Een belangrijke basisregel die je met kinderen van alle leeftijd kunt afspreken is dat ze nooit zonder toestemming van jou met iemand anders mee mogen gaan.

Kinderen moeten geleidelijk aan leren om goed met afspraken om te gaan. Ouders moeten op hun beurt geleidelijk aan leren om hun kind wat los te laten. Geef ze een beetje verantwoordelijkheid en vertrouwen, vaak zul je je verbazen dat ze er aan tegemoet kunnen komen.

Wil je meer informatie of advies over buiten spelen of afspraken maken met je kind? Je bent van harte welkom in het Centrum voor Jeugd en Gezin. Wij denken graag met je mee.

Deel dit bericht met wie je maar wil!